Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOGODKI

Na vaji večnacionalne CIMIC skupine

 

 

 

V Motti di Livenzi v Italiji te dni poteka računalniško podprta štabno-terenska vaja poveljstva Večnacionalne CIMIC skupine (Civil-Military Cooperation) Double River 2019. Na vaji Republika Slovenija sodeluje med drugim tudi s skupino civilnih funkcionalnih strokovnjakov, ki je integrirana v strukturo poveljstva. Na vaji zagotavljajo strokovno podporo NATO vodeni operaciji s področja zaščite in reševanja, zaščite kulturne dediščine in političnega svetovanja. Na dnevu odprtih vrat vaje je naše strokovnjake obiskala delegacija MORS, generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve Srečko Zajc pa je ob prisotnosti italijanske ministrice za obrambo Elisabete Trenta bivšemu poveljniku poveljstva MNCG pk. Francescu Grecu za pretekle zasluge na področju implementacije slovenskih nacionalnih ciljev na področju civilne zmogljivosti podelil medaljo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije za mednarodno sodelovanje II.stopnje.

 

Slike dogodka so dosegljive na tej povezavi.

 

Video zapis dogodka je dosegljiv na tej povezavi.

 

 

 

Sodelovanje predstavnikov Ministrstva za obrambo na vaji Double River 18 (DORR 18), Motta di Livenza, Italija

V Večnacionalni skupini za civilno-vojaško sodelovanje (Multinational CIMIC Group, MNCG) je od 28.2 - 9.3.2018  potekala računalniško podprta vaja Double River 2018 (DORR 18). Vaja je preverila zmožnosti delovanja poveljstva MNCG v podporo operacijam, ki potekajo pod okriljem zveze NATO. Omogočila je pripravo osebju MNCG na izvedbo ocenjevanja poveljstva MNCG / CREVAL (Combat Readiness Evaluvation Programme), ki bo potekalo v prvem tednu julija 2018, in pripravo na vajo JFCNP Trident Juncture 2018, ki bo namenjena med drugim tudi certificiranju za Natove odzivne sile (Nato Response Forces, NRF 19).

 

Na vaji se je prvič preverilo orodje, ki je namenjeno podpori misiji z mirnodobne lokacije (Remote CIMIC Support, RCS), katerega del so bili tudi civilni funkcionalni strokovnjaki (Civil Functional Specialists, CFS) iz Republike Slovenije. CFS so na vaji izvajali naloge s svojega strokovnega področja. Njihova udeležba na omenjeni vaji pomeni prvi korak k uresničevanju ambicij MORS po aktivnejši vlogi CFS pri aktivnostih MNCG.

 

Poleg CFS iz Republike Slovenije je na vaji sodeloval tudi predstavnik SV, ki deluje v MNCG. V okviru priprav na vajo je skupaj s civilnim predstavnikom MORS v MNCG pripravljal dogodke v zvezi z vajo. V okviru vaje pa je deloval v situacijskem centru SITCEN, kjer je sodeloval pri nacrtovanju in koordinaciji delovanj.

 

Vajo DORR18 so si ogledali tudi visoki predstavniki različnih držav Nata vključno s Slovenijo. Med njimi so bili italijanski generalmajor Lorenzo D'Addario, namestnik direktorja za obrambno politiko na Obrambnem Štabu Italijanske republke,  albanski brigadni general Tonin Marku, poveljnik J9 SHAPE, nemški brigadni general Reinhard Kloss, poveljlnik J9 JFC Neapelj, italijanski generalmajor Roberto D'Alessandro, namestnik poveljnika korpusa hitro odzivnih sil (ARRC), francoski polkovnik Philippe Testart, poveljnik J9 v Združenem poveljstvu zavezniških sil Brunssum  in slovenski podpolkovnik Darko Ravnik, GSSV in stotnica Aleksandra Ferlez, PSSV.

V Mariboru uspešno zaključen mednarodni NATO CIMIC tečaj

 

Minuli teden se je v mariborski Kadetnici uspešno zaključil mednarodni NATO CIMIC tečaj (Nato Cimic Staff, Field Worker and Functional Specialist Course), ki je v organizaciji Direktorata za obrambne zadeve ter v sodelovanju z Generalštabom Slovenske vojske in CIMIC centrom odličnosti (CCOE) iz Haaga, potekal od 4. do 15. septembra.

Po končanem usposabljanju je 37 slušateljev iz štirih različnih držav prejelo certifikate s področja mednarodnega CIMIC usposabljanja. Usposabljanje je kot direktor tečaja vodil, kapitan korvete Primož Protner. Certifikate usposobljenosti sta poleg imenovanega podelila tudi namestnik poveljnika Centra vojaških šol, polkovnik Peter Zakrajšek in stotnik Peter Verdnik.

 

Natov CIMIC tečaj v Mariboru

 

Direktorat za obrambne zadeve, v sodelovanju z Generalštabom Slovenske vojske in CIMIC centrom odličnosti (CCOE) iz Haaga od 4. do 15. septembra v mariborski Kadetnici izvaja mednarodni NATO CIMIC tečaj (Nato Cimic Staff, Field Worker and Functional Specialist Course), katerega se od skupnega števila 37-ih slušateljev, udeležuje tudi 12 kandidatov za civilne funkcionalne strokovnjake (iz Republike Slovenije), ki prihajajo iz različnih državnih organov in bodo v prihodnje morebiti napoteni v mednarodne operacije in misije.

Udeležence iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Francije in Norveške je v uvodnem nagovoru pozdravil direktor Direktorata za obrambne zadeve, Srečko Zajc in namestnik poveljnika Centra vojaških šol, polkovnik Peter Zakrajšek, ki sta poudarila pomembno vlogo CIMIC-a ter nujnost tesnega civilno-vojaškega sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah (kar je še posebej nujno v današnjem prelomnem obdobju).

Funkcijo direktorja tečaja na CIMIC usposabljanju v Mariboru opravlja major Primož Protner- višji častnik, ki trenutno, kot nacionalni predstavnik opravlja mednarodne dolžnosti v CIMIC centru odličnosti v Haagu. Inštruktorji, ki so vključeni v proces navedenega usposabljanja prihajajo iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Nemčije, Avstrije in Nizozemske. Predavanja na usposabljanjih med drugim izvajajo tudi civilni funkcionalni strokovnjaki, ki že imajo predhodne izkušnje z mednarodnih operacij in misij in tako lahko svoja pridobljena praktična znanja, uspešno  prenašajo na nove generacije.