Skoči na vsebino

DOGODKI

V Mariboru uspešno zaključen mednarodni NATO CIMIC tečaj

 

Minuli teden se je v mariborski Kadetnici uspešno zaključil mednarodni NATO CIMIC tečaj (Nato Cimic Staff, Field Worker and Functional Specialist Course), ki je v organizaciji Direktorata za obrambne zadeve ter v sodelovanju z Generalštabom Slovenske vojske in CIMIC centrom odličnosti (CCOE) iz Haaga, potekal od 4. do 15. septembra.

Po končanem usposabljanju je 37 slušateljev iz štirih različnih držav prejelo certifikate s področja mednarodnega CIMIC usposabljanja. Usposabljanje je kot direktor tečaja vodil, kapitan korvete Primož Protner. Certifikate usposobljenosti sta poleg imenovanega podelila tudi namestnik poveljnika Centra vojaških šol, polkovnik Peter Zakrajšek in stotnik Peter Verdnik.

 

 

Natov CIMIC tečaj v Mariboru

 

Direktorat za obrambne zadeve, v sodelovanju z Generalštabom Slovenske vojske in CIMIC centrom odličnosti (CCOE) iz Haaga od 4. do 15. septembra v mariborski Kadetnici izvaja mednarodni NATO CIMIC tečaj (Nato Cimic Staff, Field Worker and Functional Specialist Course), katerega se od skupnega števila 37-ih slušateljev, udeležuje tudi 12 kandidatov za civilne funkcionalne strokovnjake (iz Republike Slovenije), ki prihajajo iz različnih državnih organov in bodo v prihodnje morebiti napoteni v mednarodne operacije in misije.

Udeležence iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Francije in Norveške je v uvodnem nagovoru pozdravil direktor Direktorata za obrambne zadeve, Srečko Zajc in namestnik poveljnika Centra vojaških šol, polkovnik Peter Zakrajšek, ki sta poudarila pomembno vlogo CIMIC-a ter nujnost tesnega civilno-vojaškega sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah (kar je še posebej nujno v današnjem prelomnem obdobju).

Funkcijo direktorja tečaja na CIMIC usposabljanju v Mariboru opravlja major Primož Protner- višji častnik, ki trenutno, kot nacionalni predstavnik opravlja mednarodne dolžnosti v CIMIC centru odličnosti v Haagu. Inštruktorji, ki so vključeni v proces navedenega usposabljanja prihajajo iz Slovenije, Združenih držav Amerike, Nemčije, Avstrije in Nizozemske. Predavanja na usposabljanjih med drugim izvajajo tudi civilni funkcionalni strokovnjaki, ki že imajo predhodne izkušnje z mednarodnih operacij in misij in tako lahko svoja pridobljena praktična znanja, uspešno  prenašajo na nove generacije.