Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

 

Lahko pravna ali fizična oseba na podlagi soglasja za proizvodnjo vojaškega orožja in opreme opravlja tudi dejavnosti vezane na promet z vojaškim orožjem in opremo?

ODG: prvi odstavek 4. člena uredbe določa, da se s soglasjem za proizvodnjo dovoljuje tudi promet, vendar samo z lastnimi proizvodi.

 

 

Ali je treba pridobiti dovoljenje za posamezen posel tranzita tudi v primeru, če gre za tranzit obrambnih proizvodov, ko država članica EU obrambne proizvode izvaža v tretje države čez ozemlje Republike Slovenije ali jih čez ozemlje Republike Slovenije uvaža iz tretjih držav?

ODG: tretji odstavek 12. člena uredbe določa: "Dovoljenje za posamezen posel za izvedbo tranzita NI potrebno, če država članica EU izvaža obrambne proizvode v tretje države čez ozemlje Republike Slovenije ali jih uvaža iz tretjih držav."

 

 

Ali je mogoče pridobiti dovoljenje za izvedbo začasnega prenosa obrambnih proizvodov?

ODG: institut začasnega prenosa obrambnih proizvodov ne obstaja, zato takšnega dovoljenja ni mogoče pridobiti.

 

 

Je mogoče podaljšati veljavnosti dovoljenja za posamezen posel?

ODG: drugi odstavek 13. člena uredbe določa, da se lahko dovoljenja za začasni uvoz in začasni izvoz podaljšajo na vlogo prosilca, vendar za največ 12 mesecev.

 

 

Je tudi za prejem obrambnih proizvodov potrebno pridobiti dovoljenje?

ODG: za prejem obrambnih proizvodov iz držav članic EU dovoljenja ni potrebno pridobiti. Kljub temu je treba v roku 15 dni od prejema obrambnih proizvodov Ministrstvu za obrambo RS dostaviti poročilo o prejemu obrambnih proizvodov, kar določa drugi odstavek 24. člena uredbe.