Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NATO STO

NATO – Organizacija za znanost in tehnologijo (STO)

Ministrstvo za obrambo mednarodno sodeluje v okviru Nata tudi na področju znanosti in tehnologije. Pri tem usklajuje potrebe ministrstva (predvsem Slovenske vojske) z možnostmi, ki jih ponuja nacionalna raziskovalno razvojna sfera (fakultete, inštituti, razvojno naravnana podjetja, razvojne veje industrije) in se povezuje z drugim relevantnim mednarodnim okoljem (države članice Nata, partnerji za mir, države mediteranskega dialoga).


STO združuje vrhunske znanstvenike zavezništva, ki delujejo tako na vojaškem kot na civilnem področju znanosti z namenom združiti izsledke raziskav v podporo delovanju zavezništva.


Delo je organizirano v sedmih področjih, ki jih predstavljajo tematsko zaokroženi sklopi. Republika Slovenija  trenutno aktivno sodeluje v šestih, in sicer: AVT - uporabne tehnologije vozil, HFM - človeški dejavniki in medicina, IST - informacijski sistemi in tehnologija, MSG - modeliranje in simulacije, SAS - sistemske analize in študije in SET - senzorji in elektronska tehnologija.


Več o dejavnosti skupin na povezavi: www.sto.nato.int


Letno se v Natu STO odvija čez dvesto aktivnosti v obliki delovnih skupin, simpozijev, strokovnih srečanj, serij predavanj in delavnic. Raziskovanje je široko zastavljeno od idej raziskav, do razvoja, operativnega testiranja, mednarodnih vaj in usposabljanj do predlogov v operativno uporabo in standardizacije.


Slovenski strokovnjaki lahko po predhodni odobritvi s strani Ministrstva za obrambo sodelujejo na različne načine:

  • s prispevki na simpozijih, organiziranih na določene teme,
  • na strokovnih srečanjih,
  • s serijami predavanj na določeno temo, na delavnicah in
  • v tehničnih skupinah.

Rezultati že zaključenih aktivnosti Nata STO so na voljo na MORS, Centralni register NATO in podregister EU (CRNE), Vojkova 55, Ljubljana. Za podatke brez stopnje tajnosti zadostuje osebni dokument, za podatke s stopnjo tajnosti pa varnostno dovoljenje ustrezne stopnje.

 

 

 

Kontakt za področje vojaške tehnologije, raziskav in razvoja:  glavna.pisarna(at)mors.si