Skoči na vsebino

PROJEKTI ZA IZBOLJŠANJE ZAŠČITE KRITIČNE INFRASTRUKTURE

 

Republika Slovenija je v okviru Finančne perspektive EU 2007–2013 upravičena do črpanja sredstev finančnih instrumentov v okviru podnaslova 3a – Svoboda, varnost in pravica, in sicer na treh področjih in treh splošnih programih. Programa Varnost in varstvo svoboščin (745 milijonov evrov) ter Temeljne pravice in pravosodje (542,90 milijona evrov) sodita v okvir t. i. centraliziranega upravljanja, kar pomeni, da se države članice lahko prijavljamo na razpise Evropske komisije, ki nato odobri posamezne projektne predloge (npr. projekti ISEC in CIPS).

 

V novi finančni perspektivi 2014–2020 bo Republika Slovenija na področju notranjih zadev upravičena do skladov v okviru proračunskega naslova 3 – Svoboda, varnost in pravica. Nove instrumente vzpostavljajo štiri uredbe, sprejete na marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta marca 2014 in 16. aprila 2014 potrjene v Svetu EU:

Na državnem nivoju je odgovorni organ upravljanja in nadzora glede črpanja sredstev iz evropskih skladov AMIF in ISF Ministrstvo za notranje zadeve, Služba za evropska sredstva, kateri nudi tudi vso potrebno tehnično pomoč. Ministrstvo za obrambo sodeluje kot pooblaščeni in sodelujoči organ za področji kriznega upravljanja in zaščite kritične infrastrukture, za kateri je v okviru sklada ISF Police namenjenih približno milijon evrov.

 

Odobreni projekti CIPS v Finačni perspektivi EU 2007-2013, ki vključujejo partnerje iz Slovenije:

 

RISKGIS (LUZ, d. d., FDV)
SECMAN (Elea IC, DARS)