Skoči na vsebino

NOVICA

Slovesnost ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije

Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo sta skupaj z Združenjem Sever in Zvezo veteranov vojne za Slovenijo pripravili slovesnost ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije.
Slovesnost, s katero se je končal sklop prireditev ob 20-letnici samostojnosti Slovenije, je bila v soboto, 22. oktobra, na stadionu Bonifika v Kopru. Slavnostni govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Türk, slovesnosti pa so se udeležili tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, Aleš Zalar v funkciji notranjega ministra, načelnik Generalštaba Slovenske vojske mag. Alojz Šteiner in generalni direktor policije Janko Goršek.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je med drugim povedal: »25. oktober leta 1991 je bil izjemen dan, dan, ki je neizbrisno zaznamoval podobo o Sloveniji ter o naši sposobnosti premagati vse ovire in zagotoviti popolno oblast naše države na našem ozemlju. Ta datum se je za večno zasidral v nacionalno zavest slovenskega naroda in kot takega ga slavimo danes, dvajset let kasneje.
Od tistega trenutka dalje je bila Slovenija osvobojena prisotnosti nam takrat že popolnoma tuje vojaške sile. Tistega dne natančno ob polnoči so se oglasile sirene in zazvonili zvonovi v suvereni Sloveniji. To je bil velik trenutek, čas polne zagotovitve efektivne oblasti naše suverene države, brez tuje vojaške navzočnosti ali mednarodnega posredovanja.
Naša zmaga je preveč čista, da bi jo po dvajsetih letih kot tako ne videli in občutili. Zato spoštujmo pomen celote, prispevkov vseh in vseh procesov, ki so naposled omogočili uspešno osamosvojitev. In v tej celoti vidim tudi vas, spoštovane veteranke in veterani tako "zelene" kot "modre" veje. Bili ste sila, ki je z orožjem v roki gradila državo. Bodimo ponosni nanjo!«


Celoten govor predsednika republike dr. Danilo Türk si lahko preberete na spletni strani Urada predsednika.


Foto: Borut Podgoršek, MORS