Skoči na vsebino

NOVICA

3. 10. 2013

Zasedanje obrambnih ministrov Pobude SEDM z nagovorom udeležencev odprla predsednica vlade mag. Alenka Bratušek

Na Brdu pri Kranju se je danes, 3. oktobra, v okviru Celostnega regionalnega srečanja (CRM) ministrov začelo ministrsko srečanje obrambnih ministrstev Jugovzhodne Evrope (SEDM).


Udeležence je uvodoma nagovorila predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek. V svojem nagovoru je podarila, da je regionalno sodelovanje skupaj z vzajemnim zaupanjem in prijateljskimi odnosi prava pot, ki nas vodi do zastavljenih ciljev.


»V preteklosti smo že dokazali, da smo sposobni uspešno sodelovati na področjih varnosti in obrambe,« je povedala predsednica vlade in dodala, da je prav zaradi znanja in pridobljenih izkušenj naša prednostna naloga oblikovanje učinkovite in stabilne strategije, s pomočjo katere bomo sposobni rešiti vsa varnostna vprašanja v regiji. Ob tem je izrazila prepričanje, da smo na pravi poti, da ohranimo stabilnost v Jugovzhodni Evropi in širše ter zagotovimo mir in gospodarski razvoj. Ključnega pomena v trenutnem času finančne krize pa je po besedah predsednice vlade prepoznati tiste projekte, ki bodo najbolj prispevali k razvoju ustreznih strategij za reševanje regionalnih izzivov. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da ta današnji dogodek združuje več srečanj, s tem pa tudi več pobud in to istočasno ter na enem mestu. Racionalizacija pobud je namreč ključna za uspeh.
 
V nadaljevanju je predsednica vlade poudarila, da so uspešno izpeljane vaje, projekti in delovni posveti rezultat tovrstnih srečanj, saj jih zaznamuje tesno sodelovanje držav, ki imajo mnogo skupnih vrednot in pričakovanj. Ob tem se je treba zavedati, je še povedala premierka, da smo sami odgovorni za svojo regijo, zato je regionalno sodelovanje bistveno za dosego ciljev na teh področjih.

 

Glavni govornik na odprtju zasedanja je bil generalni sekretar organizacije OVSE Lamberto Zannier. Uvodoma se je zahvalil za povabilo na srečanje in čestital Sloveniji za organizacijo in izvedbo Celostnega regionalnega srečanja ministrov držav Jugovzhodne Evrope. Poudaril je pomen celostnega pristopa k varnosti in regionalnega sodelovanja pri tem, krepitve zaupanja in demokracije ter prizadevanja za varnost in stabilnost, saj iz zgodovinskih izkušenj iz tega prostora vemo, kako pomembna sta pravočasno reševanje sporov ter krepitev demokratičnih vrednot. Poudaril je, da danes največje varnostne grožnje ne predstavljajo vojaški spopadi, temveč druge oblike ogrožanja varnosti in stabilnosti, kot so ekonomska kriza, organiziran kriminal in korupcija. Vsi varnostni izzivi, s katerimi se danes soočamo, so rešljivi predvsem s sodelovanjem in poglabljanjem partnerstva med državami ter krepitvijo zaupanja med njimi, je še poudaril generalni sekretar organizacije OVSE Lamberto Zannier. Omenil je tudi, da povezovanje med regionalnimi institucijami raste ter poudaril pomembnost človeške dimenzije v regionalnem sodelovanju. Izpostavil je še prizadevanje OVSE za odpravljanje viškov orožja in oborožitve v državah v regiji, rešitev za to je po njegovem mnenju tudi v reorganizaciji oboroženih sil. Ob koncu nagovora je poudaril, da si OVSE prizadeva za to, da bi ljudje v državah v regiji živeli bolje, pri čemer je zelo pomemben ekonomski razvoj. Pomemben prispevek k temu lahko prinese tudi predsedovanje Srbije organizaciji OVSE v letu 2015.


Sklepnega neformalnega dela Celostnega regionalnega srečanja ministrov se bo danes udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Predstavnike medijev vabimo, da se danes ob 15.10 udeležijo izjave za javnost, ki jo bo dal predsedujoči pobude SEDM državni sekretar na romunskem ministrstvu za obrambo Sebastian Huluban.

 

Foto: Bruno Toič, MORS