Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NAMEMBNOST

Letališče Cerklje ob Krki se tehnološko obnavlja in opremlja predvsem za potrebe Slovenske vojske, saj je tudi LETALSKA BAZA SLOVENSKE VOJSKE. V Cerkljah je nastanjeno poveljstvo Brigade zračne obrambe in letalstva ter večina njenih enot:  Bataljon za zračno obrambo, 15. bataljon za zračni transport, del 16. bataljona za nadzor zračnega prostora, 107. letalska baza, Letalska šola, Letalskotehnična enota in Četa za vojaški zračni promet. Na njem je večina zračnih plovil Slovenske vojske in Slovenska vojska bo tudi skrbela za obratovanje letališča.

 

ZAŠČITA ZRAČNEGA PROSTORA Republike Slovenije je druga poglavitna funkcija letališča. Zaščita zračnega prostora pomeni njegov nadzor in obrambo. Nadzor slovenskega zračnega prostora temelji na podatkih, pridobljenih z lastnim opazovanjem z radarskimi sistemi, na podatkih civilne kontrole letenja in na podatkih Natovih centrov opazovanja. Izvaja ga 16. bataljon za nadzor zračnega prostora Slovenske vojske. Obrambo zračnega prostora pa izvajajo 9. bataljon za zračno obrambo Slovenske vojske in letalske enote članic zavezništva. Dva lovca F 16 sta v stalni pripravljenosti v Italiji, v letalskem oporišču v Cerviju pri Riminiju. Prenovljeno letališče bo imelo infrastrukturo, opremo in kader,  da  bo  zračni prostor lahko zaščiten tudi s slovenskega ozemlja.

 

Foto: stotnik Janez Gaube, Letalska šola Brigade zračne obrambe in letalstva

 

PODPORA VOJAŠKIM ENOTAM ČLANIC NATA IN OVSE je mednarodna obveznost Republike Slovenije in letališče se prenavlja tudi za to, da jo bomo lahko izpolnili. Med članicami je predvidena in dogovorjena pomoč, če bi prišlo do hudih naravnih nesreč ali vojaške ogroženosti. Podporo vojaškim enotam bo letališče nudilo s sprejemom in oskrbo eskadrilje taktičnih letal, sprejemom in oskrbo strateškega transporta ter sprejemom in oskrbo taktičnega transporta.

 

Za nastanitev pripadnikov zavezniških enot bo urejen taborni prostor, in sicer za  nastanitev vojaške enote do velikosti bataljona. Stalna nastanitev pripadnikov tujih oboroženih sil ni predvidena.

 

Letališče bo imelo tudi zmogljivosti za sprejemanje in pošiljanje mednarodne pomoči ob večjih naravnih in drugih nesrečah ter zmogljivosti za usposabljanje za zaščito in reševanje. Vse letališke službe se bodo na njem usposabljale za intervencije ob letalskih nesrečah, za uporabo helikopterjev pri reševanju pa različne reševalne službe (jamarji, kinologi in drugi).